Výhody septiku

Ak bývate na dedine a v obci nemáte vybudovanú verejnú kanalizáciu, musíte si problém so svojim… odpadom vyriešiť sami. Pokiaľ ste kúpili starší dom, pravdepodobne sa v jeho blízkosti nachádza stará dobrá,  betónová žumpa. Keď ste si dom postavili sami, musíte sa rozhodnúť, či si zaobstarať túto klasiku, alebo skôr septik.

wc
 
Septik je dnes používaný stále viac. Oproti žumpe má totiž jednu hlavnú výhodu. Keďže sa v ňom splašková voda priebežne čistí, nemusíte ho vynášať až tak často. Tento proces nie je úplne najrýchlejší. Preto si ho nepomýľte napríklad s jazierkami, do ktorých pritekajú splašky, vďaka špeciálnemu systému sú prečistené a následne túto vodu môžete použiť na zalievanie záhrady, či umývanie auta. V tomto prípade vodu použiť nemôžete, jedine že by ste ju zo septiku vyberali ručne. Asi sa pýtate, kde táto voda vlastne skončí. Časť z nej takpovediac  odíde do podzemných vôd a časť sa vpije do pôdy. Auto si s ňou teda neumyjete, ale aspoň trochu pomôžete prírode.

veřejné wc

Septik je v porovnaní so žumpou jednoznačne drahší. Okrem toho si na jeho inštaláciu, budete musieť zaobstarať aj stavebné povolenie, pretože ide o vodnú stavbu. Taktiež sa vám zíde aj zopár povolení. Informujte sa priamo na úrade, pretože každá obec môže tieto veci riešiť rozdielne.
 

Žumpa je neekologická a náročnejšia na údržbu

 
Ak vám ešte stále nie je jasné, ako sa septik líši od žumpy, je to veľmi jednoduché. Žumpa je v podstate iba veľká nádoba, zakopaná pod zemou. Hromadí sa v nej voda z umývadla, umývačky riadu, práčky, no a samozrejme všetko, čo spláchnete v záchode. Tekutá ani tuhá časť pritom nikam neodteká. V pokoji si v žumpe čaká na to, kým zavoláte fekálne vozidlo, ktoré ju vytiahne a vypustí niekam… inde. No a to je ďalší „detail“, na ktorý by ste mohli taktiež trošku myslieť. Väčšina splaškov sa totiž vypúšťa do riek, alebo uprostred poľa, čo nie je úplne ekologické a ani zdravé.