Vírus, ktorý zužuje celý svet!

Je nám známe, že vírusy tu boli od nepamäti. Za najpočetnejšími úmrtiami môže aj Španielska chrípka, kde prišlo o život milióny ľudí. Covid19 zdá sa, že prepíše históriu Španielskej chrípky. Máme sa čoho obávať?

Vírus, ktorý zužuje celý svet!

Ničivá Španielska chrípka

Keď sa povie chrípka hneď si pod týmto slovom predstavíme zvýšenú teplotu, nádchu a bolesti svalstva. Avšak za ňou sa môžu skrývať rôzne ďalšie príznaky, ktoré majú fatálne následky.
Svoje o tom vie aj skúsenosť so Španielskou chrípkou, ktorá nás trápila od roku 1918 a infikovala takmer 500 miliónov ľudstva po celom svete, čo vtedajšej dobe bolo naozaj prelomom v histórii úmrtia ľudstva, teda ak nepočítame vojnové obdobie. 
Táto pandémia trvala 2 roky. Čiže skončila v roku 1920. Baktéria, ktorá zdevastovala ľudské životy siahala na imunitný systém mladších ročníkoch čo potvrdili aj výskumníci, ktorí sa zaoberajú hľadaním poznania v dôsledku čoho tzv. španielska chrípka nemala zábrany postihnúť akúkoľvek vekovú kategóriu. 

coronavirus-4914026_1920

Covid 19 – SARS-CoV-2

Zotrváva medzi nami a zdá sa, že zostane na návšteve ešte dlhú dobu. Prvý prípad, kde svoju sondu s vírusom zanechal bolo mesto Wu-chan v decembri pred tromi rokmi, teda v roku 2019. Pomaly putoval do celého sveta a trápi celú populáciu od najmladších- novorodencov až po najstarších- dôchodcov. 

Príznaky Covid19

  • horúčka
  • kašeľ (bolesť hrdla)
  • problémy s dýchaním
  • taktiež aj strata čuchu a chuti

Táto inkubačná doba trvá 1-14 dní odo dňa vypuknutia spomínaných ťažkostí.
(existujú aj také typy, kde sa príznaky neprejavia vôbec a vy tak ani nezaregistrujete či ste danou chrípkou prešli)

Naopak v iných prípadoch sa tieto ťažkosti zdvojnásobia a vtedy prichádza akútna hospitalizácia v nemocnici, kde je daná osoba pripojená na dýchacom prístroji pod dohľadom doktorov.

corona-5174671_1920

Ako sa šíri koronavírus?

V prvom rade vzduchom, kašlaním, kýchaním taktiež aj pri rozhovore, kedy nám unikne takzvaný aerosol (malé kvapky). Ak sme v blízkosti s inou osobou táto baktéria bez problémov nakazí ďalšiu a ďalšiu osobu v blízkom kontakte s infikovaným.

Preto sa držme základných pravidiel ako je nosiť ochranné rúška, dodržiavať odstup (2m), používať dezinfekciu.