Rozvody manželstiev na Slovensku.

V dnešnej dobe je rozvodovosť na Slovensku cca 30%. To znamená, že na 100 uzavretých manželstiev bolo 30 rozvedených). V porovnaní s našimi susedmi Českou republikou, kde je rozvedené každé druhé manželstvo sme na tom relatívne dobre.

 

  Aké sú dnes hlavné príčiny rozvodov?

   Jednou z najčastejších príčin podľa prieskumov sú financie. Či už ich nedostatok alebo rozdielne názory ako míňať spoločné peňazí. Veľa manželských párov uvádza ako príčinu rozvodu rozdielnosť názorov a záujmov.  Je dosť prekvapujúce, že na túto skutočnosť dotyčné páry neprišli ešte pred svatbou. Možno sa partneri začali rozprávať až po vstupe do manželstva.

hádka

   Veľmi často aj problémy v práci dokážu doviesť páry až k rozvodu.  Ak jeden z partnerov nerieši svoje problémy priamo na pracovisku, prenáša následne nahromadenú nervozitu z práce domov. Ak je tento stav dlhodobý, odnesie si to často manželský zväzok.   

   Ďalšími častými príčinami rozvodu sú: neplodnosť jedného z manželov, nedostatok sexu, násilné správanie, nezhody pri výchove detí, spory kvôli príbuzným, málo spoločne stráveného času, problémy súvisiace s bývaním, nedostatok dôvery a tolerancie, nevera.

   Zaujímavý je fakt, že rastie počet rozvodov manželstiev po dlhšej dobe trvania manželstva. V súčasnosti je až jedna pätina všetkých rozvodov práve pri manželstvách, ktoré trvali viac ako 25 rokov. Takéto prípady boli v minulosti veľmi ojedinelé. Môže to súvisieť aj s tým, že dnes ľuďom menej záleží na reakcii okolia a aj v zrelom veku si vedia predstaviť žiť osamote.  

starosti

   Samotný rozvod dnes je okolím vnímaný ako samozrejmosť, nie je to nič výnimočné ako kedysi. Môžeme povedať, že ak manželia nevidia cestu späť a každodenné nezhody ich oberajú o energiu a chuť do života je rozvod jediným dobrým riešením. A to aj v prípade manželstiev s deťmi, kedy  aj pre deti je často rozvod vyslobodením. Ak sa manželia rozídu ako priatelia, je to vždy lepšie ako keď žijú spolu ako najväčší nepriatelia. No aj samotný rozvod je treba zrealizovať pokojne a civilizovane.