Overená bezpečnosť a potrebný komfort: Požiadavky pre výber kvalitnej prilby na motorku

Prilba na motorku je z pohľadu súčasnosti a dnešného trhu s týmto bezpečnostným príslušenstvom skutočne nekonkrétny pojem, ktorý ukrýva hneď niekoľko vzájomne odlišných prevedení a s nimi aj odlišné vlastnosti, pričom pre každý typ jazdy ako i motorky je vhodnejší iný variant. Okrem odlišných typov prevedenia sa ale môžeme stretnúť aj s odlišnou cenou, značkou, materiálom, funkciami a tiež cenou.Jazda na motorke po ceste, pohľad z uhlu jazdca

  • Vo všetkých prípadoch musí byť prioritou hlavne bezpečie a odolnosť voči nárazu, ale z hľadiska pravidelnejšej jazdy je podstatným faktorom určite aj komfort, ktorý oceníme tiež pri nosení prilby na dlhšie trasy.

Jeden na prvý pohľad jednoduchý výber prilby tak so sebou prináša veľa podstatnejších faktorov ako i menších detailov, ktoré by sme mali zohľadniť. Vo vlastnom záujme by sme sa mali pokúsiť zvoliť si isté priority, ktoré by zodpovedali konkrétne nám a nášmu preferovanému štýlu jazdy, no a následne siahnuť po kvalitnej voľbe.
Dôkazom kvality je minimálne fakt, že konkrétna prilba prešla homologizáciou, respektíve testom a schválením, že ide o doplnok, ktorý je určený k dostatočne spoľahlivému a bezpečnému používaniu k pravidelnej jazde. Európska homologizácia sa značí údajom ECE 22- 05 a disponujú ňou predovšetkým známe značky a typy prílb ako nemecká schuberth E1, pričom známka úspešného testovania by mala byť základom prakticky každej prilby, ktorá sa nachádza na dnešnom trhu a predáva sa ako spoľahlivý bezpečnostný prvok.Jazda na motorke po ceste, pohľad očami jazdca
Z hľadiska komfortného nosenia je okrem vhodnej veľkosti a výberu typy prilby na základe typu vašej pravidelnej jazdy potrebné zvážiť ešte vlastnosti, ku ktorým radíme napríklad kvalitné vetranie a ventilácia. Ďalej tiež či prilba disponuje dostatočnou ochranou pred nepriaznivými vplyvmi dažďa, zimy alebo naopak slnečnými lúčmi, o ktorých kvalitné tienenie sa postará integrovaná clona.